ΝΕΑ

Από τι υλικά κατασκευάζονται οι φακοί;

lensesΤα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι οφθαλμικοί φακοί, είναι:

Πλαστικό (ή οργανικό)
Οι φακοί αυτοί είναι ελαφρύτεροι και πιο ανθεκτικοί σε σπασίματα από ότι τα κρύσταλλα. Οι απλοί οργανικοί φακοί κατασκευάζονται από σκληρή ρητίνη (hard resin) η οποία εκχύνεται σε κενά καλούπια φακών. Και αργότερα, οι φακοί μπορούν να «κοπούν» σε τέτοιο σχήμα το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στο σκελετό σας.

 

Πολυκαρβονικοί φακοί

Οι φακοί αυτοί είναι 10 φορές πιο ανθεκτικοί από τους κοινούς οργανικούς φακούς ή κρύσταλλα. Η ανθεκτικότητά τους δεν σημαίνει ότι δεν σπάνε, αλλά μπορούν να παρέχουν στους χρήστες μια επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, αν κάνουν δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν θραύση στα γυαλιά τους. Το υλικό αυτό προτιμάται σε παιδικά και εφηβικά γυαλιά οράσεως καθώς και σε ανθρώπους που εργάζονται στη σκληρή βιομηχανία ή οι δραστηριότητές τους είναι έντονες (π.χ. μπάσκετ, βόλλεϋ).

Κρυστάλλινοι φακοί

Το πρώτο υλικό από το οποίο κατασκευάστηκαν οφθαλμικοί φακοί ήτανε το κρύσταλλο. Ενώ όμως το κρύσταλλο παρέχει πολύ καλή όραση, είναι βαρύ και μπορεί να σπάσει. Πλέον, τεχνολογία έχει προχωρήσει και εξελιχθεί τόσο, που το οργανικό μπορεί να βγει εξίσου λεπτό με το κρύσταλλο (εκτός μερικών περιπτώσεων πολύ υψηλών αμετρωπιών)